RIPTIDE

TILLGÄNGLIG TILL: 21 AUGUSTI
LÄNGD: 36 MIN

BALETT | RIPTIDE + SHIFT | CACTI

Operan avslutar säsongen med en urpremiär gjord direkt för Kungliga Balettens dansare. Riptide är det första stora dansverket av den isländska koreografen och dansaren Hlín Hjálmarsdóttir och första gången som Kungliga Operan sätter upp en föreställning som film.
Koreografen Hlín Hjálmarsdóttir har skapat ett nytt verk exklusivt för Kungliga Baletten i nära samarbete med konstnären och designern Martin Bergström. Tillsammans med musikerna Jacob Haage och El Perro del Mar (Sarah Assbring) samt ljusdesignern Linus Fellbom skildrar Riptide ett uråldrigt, tidlöst och ständigt närvarande tema; nämligen exkludering. Titeln på dansverket refererar till en kraftig tidvattenström som är hänsynslös och farlig. Resultatet är en scenkonstupplevelse med starka visuella element av scenografi, kostym, ljus, musik och rörelser:

»I Riptide skildrar koreografen, som är djupt förankrad i samtiden, fenomenet social exkludering. Medan pandemin dramatiskt påverkat våra liv är budskapet tydligt och relevant – socialt sammanhang är avgörande för välmående. Liksom Nijinsky och Stravinsky verk Våroffer bjuder denna koreografi på ett raffinerat avancerat språk och kollektivets puls. Det är uppfyllande, förnuftigt och starkt. Detta är vad konsten gör; den för dig samman till livet.«
Nicolas Le Riche, balettchef på Kungliga Operan

Vill du streama till din TV? Följ dessa instruktioner!

LÄS PROGRAMMET HÄR

PREMIÄRSAMTAL 
Riptide

Möt koreografen Hlín Hjálmarsdóttir, Martin Bergström (scen- och kostymdesign), Jacob Haage & Sarah Assbring/El Perro del Mar (musik) samt dramaturg Staffan Roos i ett samtal om verket Riptide.
Med Katarina Aronsson, Kungliga Operans dramaturg.

Medverkande & team Riptide

Koreograf Hlín Hjálmarsdóttir
Musik  Jacob Haage, Sarah Assbring/El Perro del Mar
Scenografi & kostym Martin Bergström
Ljus Linus Fellbom
Dramaturg Staffan Roos
Koreografassistent Anton Valdbauer

Medverkande ur Kungliga Baletten 
                                         
Coralie Aulas
Daria Ivanova
Emily Slawski
Lisa Van Cauwenbergh
Kaho Yanagisawa
Joakim Adeberg
Jonatan Davidsson
Hampus Gauffin
Julien Keulen
Dawid Kupinski
Samuele Ninci
Ethan Watts