SONATRA

TILLGÄNGLIG TILL: 12 JUNI
LÄNGD: 20 MIN

BALETT | SONATRA + INFÖR NUREJEVS SVANSJÖN + SHIFT | CACTI

Joseph Sturdys neoklassiska beställningsverk för Kungliga Baletten är en hyllning till den manliga dansaren, där fysiken och den mänskliga drivkraften står i centrum. Till Michael Gordons minimalistiska pianokomposition, inspelad av Bengt-Åke Lundin, samt ett stycke av Jane Antonia Cornish, har Joseph Sturdy skapat energistarka formationer samlat i ett abstrakt språk. Det 20 minuter långa verket utgår från var och en av de 12 dansarna där kropparna får tala för sig själva. I motsats till det statiska och isolerade liv vi lever under pandemin gestaltar Sonatra en ständig expansiv rörelse.
»Jag har velat fylla Sonatra med mänsklig drivkraft och all den energi, precision och det tekniska kunnandet som kännetecknar Kungliga Balettens dansare. Dans är en kollektiv, delad upplevelse för både utövare och publik – även om vi denna gång inte kan vara i samma rum. Jag vill visa en väg som är upplyftande och ger en energikick« säger Joseph Sturdy.
Vill du streama till din TV? Följ dessa instruktioner!

LÄS PROGRAMMET HÄR

Inför Sonatra - premiärsamtal med 
JOSEPH STURDY

Balettchef Nicolas Le Riche möter skaparen av Sonatra inför urpremiären. Joseph Sturdy är en koreograf som skapar samtida dansverk. Den koreografiska processen har successivt gett upphov till ett vokabulär som är både fysiskt och tekniskt krävande samtidigt som det är tankeväckande. Dansspråket är förankrat i såväl klassisk som modern bakgrund.

Inför Nurejevs SVANSJÖN

Kungliga Baletten repeterar inför baletternas balett – Svansjön. För första gången uppförs dansikonen och legenden Rudolf Nurejevs version av verket på Kungliga Operan. Svansjön är en utmaning för varje balettkompani och innebär en oerhörd prestation såväl fysiskt som tekniskt för hela ensemblen. Inför Nurejevs Svansjön ger en inblick i repetitionsarbetet av akt 2, som är en ikonisk del av föreställningen.
Nurejevs första, fullständiga version av Svansjön sattes upp på Wiener Staatsoper 1964. Tjugo år senare vidareutvecklade han uppsättningen för l'Opéra de Paris som därmed blev hans slutliga version. Nurejev belyser den dramatiska historiens psykologiska aspekt, som enligt honom själv är en lång dagdröm av balettens manliga huvudroll – prins Siegfried. I motsats till tidigare versioner av Svansjön, lyfter Nurejev fram prinsen i en betydande roll där prinsen får möjlighet att uttrycka sina känslor och melankoli.
Dansaren och koreografen Charles Jude, som varit stjärndansare (”Étoile”) på l'Opéra de Paris, iscensätter Svansjön på Kungliga Operan med planerad premiär hösten 2021.

SHIFT | CACTI

Under våren 2020 lamslogs världen av coronapandemin, teatrar världen över tvingades stänga. I slutet av maj anlitades koreografen Alexander Ekman för att skapa ett coronaanpassat verk för Kungliga Balettens dansare, som blev verket SHIFT. Föreställningens andra verk är Ekmans internationellt mest erkända, CACTI (2010), som aldrig tidigare visats i Sverige. 
»CACTI handlar om hur vi betraktar konst och hur vi känner behov av att analysera och ”förstå” konst. Jag känner att det inte finns en “korrekt” väg och att det står alla fritt att tolka och uppleva konst som de vill.«

Föreställningen genomförs med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.