Unga på Operan

KLAUS NOMI

TILLGÄNGLIG TILL: 6 NOVEMBER
LÄNGD: 1 tim. 22 min.

UNGA PÅ OPERAN | EN UTOMJORDINGS HJÄRTA

Han hörs, han syns, han känns. Den tyska kontratenoren, synthpoparen och stilikonen Klaus Nomi är genom hela sitt liv långt ifrån lagom. Men i denna banbrytande avantgardist ryms också en stark längtan efter samhörighet och kärlek. Med vibrerande kraft och gripande hudlöshet öppnar den döende Klaus Nomi sitt hjärta för publiken och ger samtidigt röst åt världens ensamma konstnärssjälar och udda fåglar.
Hösten 2020 hade Klaus Nomi urpremiär på Rotundan, Kungliga Operan. Nu bjuder vi in vår publik till att (åter)uppleva magin digitalt och njuta av ett verk som vi tror kommer både beröra många. I musikmonologen Klaus Nomi får vi följa Klaus under hans sista timmar på jorden. Föreställningen är ett nära porträtt med text av dramatikern Lucas Svensson. Rollen som Klaus Nomi görs av barytonen Richard Hamrin. För regi står Sunil Munshi, känd för sina uppmärksammade monologer och sin förmåga att visa varje människas inneboende kraft. Med stråkkvartett, piano och synthar framförs arior av bland andra Purcell och Saint-Saëns.
»Imponerande genombrott för Richard Hamrin« SvD
»Richard Hamrin gestaltar Nomi med god skicklighet, både sceniskt och med sin röst – i grunden en baryton – som kan både gå upp i falsett, leka med ariorna och tala övertygande till publiken« Aftonbladet
»Hamrin växlar obesvärat mellan barytonläge och falsettsång« Expressen
»Jag ryser bara jag tänker på Richard Hamrins sorti i denna föreställning, kanske den vackraste jag sett« SvD

Klaus Nomi hade urpremiär den 17 oktober, 2020. Inspelningen är en samproduktion med SVT.

Medverkande & kreativt team

 

TEXT Lucas Svensson
REGI & SCENOGRAFI Sunil Munshi
MUSIK Henry Purcell, Camille Saint-Saëns med flera
NY MUSIK Jonas Redig
SCENOGRAFI & LJUS Linus Fellbom
KOSTYM & MASK Bente Rolandsdotter

I ROLLEN SOM KLAUS NOMI Richard Hamrin

KAPELLMÄSTARE Eric Skarby
MUSIKER UR KUNGLIGA HOVKAPELLET