MENDELSSOHN

TILLGÄNGLIG TILL: 12 MAJ

KONSERTER | KONSERTPROGRAM MED KUNGLIGA HOVKAPELLET & SOLISTER

Kungliga Operan bjuder in en serie konserter under våren 2021. Varje onsdag presenterar vi en konsert som kan njutas som en klassisk lunchkonsert, eller när det passar dig, här på vår digitala scen Operan Play.
Felix Mendelssohns oktett i Es-dur, opus 20, anses vara ett av 1800-talets finaste kammarmusikverk - ett verk han ursprungligen skrev vid 16 års ålder. Mendelssohn hann under sin alltför korta karriär (han dog blott 38 år gammal) göra ett outplånligt intryck inte bara på musikvärlden - han lär också ha varit svenska Jenny Linds stora kärlek. Verket framförs här av stråkmusiker ur Kungliga Hovkapellet och leds av konsertmästare Tale Olsson.
Tillgänglig till 12 maj.

STREAMA TILL DIN TV

Konsert med Kungliga Hovkapellet
VIVALDI/BEETHOVEN

Pandemin till trots så lever energi och spelglädje hos Kungliga Hovkapellet. De senaste åren har inneburit något av ett generationsskifte i Hovkapellet och med denna konsert får några av orkesterns nytillkomna och talangfulla musiker möjligheten att glänsa. I Antonio Vivaldi virtuosa piccolokonsert från 1728-29 får vi höra Indra Strautmanis ypperligt framföra detta svåra stycke. I Ludwig van Beethovens sextett från 1795 får vi höra Hovkapellets senaste tillskott i hornsektionen, Benedikt Scholtes från Tyskland, tillsammans med Björn Olsson vid sin sida.
Program
Antonio Vivaldi (1678-1741) Piccolokonsert i C-dur (RV 443, 1728-29)
Ludwig van Beethoven (1770-1827) Sextet i Es-dur (op. 81b, 1795)

Tillgänglig till 5 maj.

ROMANSKONSERT
med Vida Miknevičiūtė

Vida Miknevičiūtė, som kommer från Litauen, är en sopran som under de senaste åren alltmer låtit tala om sig i ledande roller på de mest prestigefulla operascenerna som Berlin och Hamburg. I fjol gjorde hon en uppmärksammad debut på Wiener Staatsoper som Salome i Strauss opera, en roll hon skulle ha gjort på Kungliga Operan i en produktion som dessvärre fick ställas in p. g. a. rådande pandemi. Men för Operan Play-publiken bjuder Vida på ett romansprogram med musik av Arnold Schönberg och Richard Strauss. Hon ackompanjeras av Magnus Svensson på piano, Anders Kjellberg Nilsson på violin och Operans dramaturg Katarina Aronsson introducerar!
Tillgänglig till 28 april.

Romanskonsert
med JOHN LUNDGREN

Först ut är en av Sveriges mest uppskattade sångare, barytonen John Lundgren, ett välbekant inslag på några av världens största operascener. Senast aktuell med Wagner, Puccini och Strauss hos oss på Operan - nu är han tillbaka med ett romansprogram med musik av Ture Rangström och Hugo Wolf. Magnus Svensson ackompanjerar på piano och dramaturg Katarina Aronsson presenterar.
Tillgänglig till 21 april.