Sommarlyssning

LOHENGRIN

TILLGÄNGLIG TILL: 10 AUGUSTI
LÄNGD: 3 TIM 34 MIN

LYSSNA | OPERAKLASSIKER FÖR HÄNGMATTAN

LIVEINSPELNING - LYSSNA.
Luta dig tillbaka i hängmattan och och ladda med tre och en halv timme Wagner! Kungliga Operans musikchef Alan Gilbert leder Kungliga Hovkapellet i denna inspelning från premiären av Lohengrin den 7 april 2012 - som sändes första gången i Sveriges Radio. »musikaliskt är det på högsta nivå« skrev SvD och enligt Aftonbladet var det »Magnifika sånginsatser«

Vänligen notera att detta är en liveinspelning med allt vad det innebär i form av scenljud etc.

Svårt att hänga med? Här är handlingen i stora drag:
AKT I
På stranden av floden Schelde, tillkännager en härold kung Henrik, som ber greve Telramund att förklara varför hertigdömet Brabant slits av stridigheter och oordning. Telramund anklagar sin unga skyddsling, Elsa, för att ha mördat sin bror, Gottfried, arvtagare till Brabant. (Gottfried blev de facto förtrollad av Ortrud, som Telramund har gift sig med.) När Elsa blir kallad att försvara sig berättar hon om en dröm om en riddare i lysande rustning som kommer att rädda henne. Härolden ropar efter en försvarare, men först när Elsa ber dyker riddaren upp i en båt magiskt dragen av en svan. Han lovar henne sin trohet på villkor att hon aldrig frågar om hans namn eller ursprung. Genom att besegra Telramund i strid fastställer nykomlingen Elsas oskuld.

AKT II
Under gryningen svär Ortrud och Telramund att hämnas. När Elsa dyker upp i ett fönster försöker Ortrud så misstro i hennes sinne genom att spela på hennes nyfikenhet, men Elsa erbjuder oskyldigt Ortrud sin vänskap. I borgen utropas den segerrike riddaren till Brabants väktare, men den förvisade Telramund värvar i smyg fyra adelsmän mot sin nyfunna rival. Vid kyrkans ingång försöker Ortrud och Telramund stoppa det stundande bröllopet – hon genom att antyda att den okände riddaren faktiskt är en bedragare, han genom att anklaga Elsas brudgum för trolldom. Åhörarna rör sig oroligt. Även om hon är besatt av tvivel, upprepar Elsa sin tro på riddaren innan de går in i kyrkan, tillsammans med kung Henrik.

AKT III
Ensamma i sängkammaren uttrycker Elsa och hennes man sin kärlek för varandra tills oro och osäkerhet till slut tvingar bruden att fråga brudgummen vem han är och varifrån han har kommit. Innan han hinner svara, tränger Telramund och hans hantlangare in. Elsa ger riddaren hans svärd, med vilket han dödar Telramund. Han beordrar adelsmännen att bära kroppen till kungen, sedan säger han sorgset till Elsa att han kommer att träffa henne senare för att svara på hennes frågor. Riddaren eskorterar Elsa och båren till Scheldtstranden och säger till kungen att han nu inte kan leda armén mot de ungerska inkräktarna. Han förklarar att hans hem är den heliga grals tempel vid avlägsna Monsalvat, dit han måste återvända; Parsifal är hans far, och Lohengrin är hans namn. Han tar farväl och vänder sig mot sin magiska svan. Ortrud rusar in, jublande över Elsas svek mot mannen som kunde ha brutit förtrollningen som förvandlade hennes bror till en svan. Men Lohengrins böner frambringar Gottfried i stället för hans försvunna svan, och efter att ha utnämnt Gottfried till härskare över Brabant försvinner Lohengrin, ledd av gralens duva. Ortrud dör och Elsa, som ropar efter sin förlorade man, faller livlös till marken.

MUSIK & TEXT Richard Wagner
REGI Stephen Langridge

DIRIGENT Alan Gilbert

KUNG HENRIK Matthew Best
LOHENGRIN Michael Weinius
ELSA AV BRABANT Emma Vetter
FREDRIK AV TELRAMUND Johan Edholm
ORTRUD Lena Nordin
HÄRROPARE Gunnar Lundberg
FYRA ÄDLINGAR Daniel Ralphsson, Magnus Kyhle, Anton Eriksson, Michael Schmidberger

Kungliga Hovkapellet
Kungliga Operans kör

Sommaren 2024 bjuder Kungliga Operan på klassiska tolkningar att lyssna på i hängmattan: det blir nedslag i såväl 1600-tal som 1800- och 1900-tal. Njut av både den svenska sommaren och underbar musik. Om du vill streama via din TV för bättre ljud kan du läsa våra instruktioner här. Om du spelar upp inspelningen på mobilen kan du behöva trycka på play när telefonen går i viloläge eller skärmen stängs av!

Under sommaren kommer vi att publicera följande operapärlor på Operan Play (varje opera är tillgänglig en månad):
Dido och Aeneas (Henry Purcell) från 22 juni
Lohengrin (Richard Wagner) från 13 juli (inspelning från Sveriges Radio)
Jenůfa (Leoš Janáček) från 3 augusti (inspelning från Sveriges Radio)

Ett speciellt tack till Sveriges Radio. Vill du veta mer om kommande publiceringar på Operan Play? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

DIDO & AENEAS

LIVEINSPELNING - LYSSNA.
Dido och Aeneas är två unga personer som på grund av krig och konflikter tvingats fly sina hemländer. De möts och blir förälskade, men omgivningen ser inte med blida ögon på deras kärlek. Hon är Karthagos drottning och han en krigshjälte från Troja. Kan man lita på en ledare som förälskat sig i en främling? Är kärlek möjligt i krig? Och hur är egentligen en riktig hjälte?

Medelhavet är spelplatsen för ett drama om kärlek och världspolitik. Kompositören Henry Purcells musikdrama Dido och Aeneas från 1689 uppfördes för dåtidens skolpublik. Här bearbetad för en gymnasiepublik i Unga Operans iscensättning från maj 2014 som spelades på scenen i Gäddviken, Nacka. Vänligen notera att detta är en liveinspelning med allt vad det innebär i form av scenljud etc.

MUSIK Henry Purcell, bearbetad av Johan Ramström
ORIGINALTEXT Nahum Tate, bearbetad av Sophie Helsing
REGI Kristina Hagström-Ståhl
DRAMATURG Sophie Helsing

DIRIGENT Mattias Böhm
DIDO Magdalena Risberg
BELINDA Vivianne Holmberg
AENEAS Kardo Razzazi
Medlemmar ur Kungliga Hovkapellet
Medlemmar ur Kungliga Operans kör

TILLGÄNGLIG TILL OCH MED 20 JULI.