Sommarlyssning

FEDORA

TILLGÄNGLIG TILL: 7 SEPTEMBER
LÄNGD: 1 TIM 46 MIN

LYSSNA | OPERAKLASSIKER FÖR HÄNGMATTAN

LIVEINSPELNINGAR - LYSSNA. Den ryska prinsessan Fedora Romazov förälskar sig i sin fästmans mördare. I ett psykologiskt kriminaldrama där varje handling får katastrofala konsekvenser hör vi den lovprisade superstjärnan Asmik Grigorian som Fedora. Passion, lögner och skuld leder Fedora in i en desperation där hon slutgiltigt tar sitt eget liv. Fedora, komponerad av Umberto Giordano, är baserad på Victorien Sardous pjäs med samma namn som skrevs för skådespelerskan Sarah Bernhardt i slutet av 1800-talet.
Christof Loys uppsättning från 2016 i en inspelning från Sveriges Radio. Loy har också regisserat kritikerrosade Rosenkavaljeren, Parsifal och Flickan från Västern på Kungliga Operan. Med Fedora återvände han med ytterligare en succé – en hyllad tolkning av ett starkt kriminaldrama med Operan-favoriten Asmik Grigorian i titelrollen. Ett unikt tillfälle att ta del av Umberto Giordanos passionerade och dramatiska musik!

Sommaren 2022 bjuder Kungliga Operan återigen på klassiska tolkningar att lyssna på i hängmattan: det blir »italienska tongångar« med operor av mästarna Puccini, Verdi och Giordano. Sedan många år spelar Sveriges Radio in operapremiärer på hos oss: några av dessa högklassiga ljudinspelningar blir vår sommarpresent till er. Njut av både den svenska sommaren och underbar musik. Om du vill streama via din TV för bättre ljud kan du läsa våra instruktioner här. Om du spelar upp inspelningen på mobilen kan du behöva trycka på play när telefonen går i viloläge eller skärmen stängs av!

Under sommaren kommer vi att publicera följande italienska operapärlor på Operan Play (varje opera är tillgänglig en månad):
Flickan från västern (Giacomo Puccini) från 22 juni
Madama Butterfly (Giacomo Puccini) från 29 juni
La bohème (Giacomo Puccini) från 13 juli
Turandot (Giacomo Puccini) från 27 juli
Aida (Giuseppe Verdi) från 3 augusti
La traviata (Giuseppe Verdi) från 10 augusti
Fedora (Umberto Giordano) från 17 augusti

Ett speciellt tack till Sveriges Radio. Introduceras av dramaturg Katarina Aronsson. Vill du veta mer om kommande publiceringar på Operan Play? Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

AIDA
Publiksuccén från 2018

Kan kärleken övervinna allt? Mot en kuliss av krig, makt och religion håller ett samhälle på att falla samman. Här hittar vi Aida, mitt i korselden mellan två stridande parter och fångad av fienden. Mot allt förnuft förälskar hon sig i Radamès. Vi ser den omöjliga men obevekliga kärleken mellan två unga människor kämpa mot en fullständigt kaotisk verklighet. Aida hade urpremiär i Kairo 1871 och är en av Giuseppe Verdis största succéer.
Michael Cavanaghs laddade nytolkning av klassikern Aidamed Christina Nilsson i titelrollen fokuserar på den inre oro som slukar operans hjältemodiga men sårbara människor, och premiären 2018 blev en succé. SvD beskrev föreställningen som »en ren fröjd« och DN tyckte att det är »svårt att tänka sig en vassare och fräschare Aida«. Det var i den här uppsättningen som Christina Nilsson gjorde sin debut på Kungliga Operans stora scen, och hennes insatser i titelrollen hyllades. »Det här är ett genombrott av stora dimensioner« skrev SvD efter kvällen.

TILLGÄNGLIG TILL OCH MED 31 AUGUSTI. SPELTID 2 TIM 30 MIN.

TURANDOT
med Nina Stemme

Den som vill gifta sig med prinsessan Turandot måste lösa tre gåtor. Fel svar bestraffas med halshuggning. Prins Calaf, som befinner sig i Peking, attraheras av den grymma prinsessans skönhet och beslutar sig för att vinna hennes hjärta. Hans gamle far Timur och slavinnan Liu, som sedan länge älskar Calaf, försöker med alla medel avråda honom från att anta utmaningen. Men Calaf är orubblig och kärleken segrar.
Puccinis musik till den blodiga sagan om Turandot och hennes friare är skimrande vacker, dramatisk och djupt rörande. Döden är lika närvarande i operan som i tonsättarens eget liv – Turandot är hans oavslutade verk som skrevs på dödsbädden 1924 och fullbordades av Franco Alfano. Tenorarian »Nessun Dorma« är en av operavärldens mest älskade. Denna uppsättning hade premiär på Kungliga Operan i februari 2013 och blev en publik- och kritikersuccé. I titelrollen världsstjärnan Nina Stemme och som Calaf hör vi Riccardo Massi. Kungliga Hovkapellet under ledning av Thomas Søndergård och med Kungliga Operans kör.

TILLGÄNGLIG TILL OCH MED 24 AUGUSTI.

LA BOHÈME 
Puccinis klassiker

LIVEINSPELNING. En ung kvinna knackar på dörren till en vindsvåning i Gamla stan och en ung författare öppnar. Detta möte blir början på en av tidernas största kärlekshistorier. Med inspiration från sin egen tid som fattig student skildrar Giacomo Puccini med värme och passion några unga drömmares liv, bohemerna i 1800-talets Paris. Men den tidlösa historien skulle kunna utspela sig var som helst.
Inspirerad av Edvard Munchs färgstarka målningar, Hans Jægers skildring av Kristianiabohemerna och August Strindbergs roman Röda rummet lät den berömde tenoren, regissören och dirigenten José Cura ett nordiskt ljus lysa över Puccinis mästerverk och förflyttade La bohème från Paris till ett fiktivt Stockholm. Författaren Rodolfo blir August Strindberg, målaren Marcello blir Edvard Munch, filosofen Colline blir Søren Kierkegaard, tonsättaren Schaunard blir Edvard Grieg och kabarésångerskan Musetta blir Tulla Larsen. Här en liveinspelning från premiären 2015 - med Kungliga Hovkapellet under ledning av Daniele Callegari, Kungliga Operans kör samt barnkör från Adolf Fredriks musikklasser. Bland solisterna märks bland andra Daniel Johansson och Sanna Gibbs.

TILLGÄNGLIG TILL OCH MED 10 AUGUSTI.

Hur gör vi Operan Play ännu bättre?


Just nu genomför vi en kundundersökning om Operan Play -
hjälp oss genom att svara på frågor om din upplevelse.

FYLL I UNDERSÖKNINGEN »

Tack för din hjälp!