VALKYRIAN
KONSERTANT

TILLGÄNGLIG TILL: 1 MAJ 2021
LÄNGD: 3 TIM 50 MIN

OPERA | WAGNERKLASSIKER + ASKUNGEN + TOSCA

I en värld som stormar av kärlek, makt och incest pågår en våldsam kamp mellan gott och ont, gudar och människor. Överguden Wotan försöker återerövra den förtrollade ring som ger världsherravälde. Hans älsklingsdotter Brünnhilde kämpar med att balansera pappans vilja gentemot sin egen inre kompass. Siegmund, Wotans son, förälskar sig i sin tvillingsyster Sieglinde. Det får ödesdigra konsekvenser.
För drygt ett år sedan spelade Kungliga Operan Valkyrian för utsålda hus när pandemin plötsligt tog ett fast grepp om hela världen. Som en sista skälvande kraftansamling innan världen förändrades samlades sångare och Kungliga Hovkapellet på scenen i ett konsertant liveframträdande av den efterlängtade Wagner-operan. Irene Theorin, Elisabet Strid, Greer Grimsley, Joachim Bäckström, Katarina Dalayman, övriga solister och körsolister ger dig tillsammans med Kungliga Hovkapellet under ledning av Constantin Trinks en ödesmättad och tät inspelning från den 14 mars 2020!

SE FÖRESTÄLLNINGEN PÅ DIN TV? LÄS INSTRUKTIONERNA

ASKUNGEN 
akt 1

AKT 1. Alidoro, en filosof som också är mentor åt prins Don Ramiro, söker efter en lämplig hustru åt sin herre. Hon måste vara en godhjärtad kvinna som inte är ytlig utan strålar av inre skönhet. Hans sökande leder honom till Don Magnifico, som bor med sina döttrar, Clorinda och Tisbe, och deras styvsyster, Angelina. Medan Clorinda och Tisbe tycker om att tillbringa sina dagar framför spegeln, lever Angelina (Askungen) i fattigdom: förnedrad av sina styvsystrar och behandlad som en tjänare. Hon längtar efter en man som känner vilket rent hjärta hon har.
Rossinis sprudlande opera är en hyllning till upplysningstidens tankar om alla människors lika värde. Med inspiration från Charles Dickens presenterade regissören Lindy Hume en romantisk uppsättning 2017 där godheten triumferar. Den fantasifulla scenografin är skapad av Dan Potra, som även gjorde scenografi och kostym till publiksuccén Dracula. Urpremiären av Askungen år 1817 mötte dålig kritik men Rossini spådde ändå verkets ljusnande framtid. I dag är Askungen Rossinis mest spelade opera efter Barberaren i Sevilla.
Föreställningen är producerad av Opera Queensland och New Zealand Opera. Inspelningen gjordes ursprungligen live för Folkets Hus och Parker den 3 februari 2018.

Föreställningen finns tillgänglig till och med 24 april 2021.
Vill du se föreställningen på din TV? Följ dessa enkla instruktioner!
Programmet till föreställningen kan du läsa här!

ASKUNGEN
akt 2

Akt 2. Don Magnifico, som redan kan se sina döttrar på kungatronen, börjar drömma om ett liv i välstånd. Under tiden har Don Ramiro inte kunnat sluta tänka på den vackra främlingen som liknar Angelina. Även Dandini har blivit förtrollad av henne, men Angelina bekänner att han inte är den hon älskar – utan hans betjänt. Ramiro, som har avlyssnat konversationen, vill nu be om hennes hand. Angelina kan inte acceptera hans frieri förrän han får se hur hon verkligen bor. Om han fortfarande älskar henne då, kan hon acceptera. Hon ger honom ett armband och berättar att han kan känna igen henne från dess tvilling. Hon lämnar balen...

MEDVERKANDE

MUSIK GIOACHINO ROSSINI
TEXT JACOPO FERRETTI EFTER CHARLES PERRAULTS ASKUNGEN
REGI LINDY HUME
SCENOGRAFI, KOSTYM & MASK DAN POTRA 
LJUS MATTHEW MARSHALL
ÖVERSÄTTNING ANNIKA BRANDT 

ANGELINA JOHANNA RUDSTRÖM
CLORINDA  MARIANNE ODENCRANTS
TISBE KARIN OSBECK
DON RAMIRO OLE ALEKSANDER BANG
DANDINI JENS PERSSON
DON MAGNIFICO JOHN ERIK ELEBY
ALIDORO MARKUS SCHWARTZ 

KUNGLIGA HOVKAPELLET
DIRIGENT FREDRIK BURSTEDT
KONSERTMÄSTARE JANNICA GUSTAFSSON 
HAMMARKLAVER GUNNEL LUNDBERG 

KUNGLIGA OPERANS HERRKÖR 
KORMÄSTARE JAMES GROSSMITH 
BITRÄDANDE KORMÄSTARE MARTIN VIRIN 

MUSIKFÖRLAG LES ÉDITIONS BUISSONNIÈRES

TOSCA
konsertant

Med musik som är lika dramatiskt brutal som skimrande vacker, skildras sångerskan Toscas och hennes älskare Cavaradossis tragiska öden. Under ett koncentrerat och passionerat dygn följer vi deras resa mot katastrofen, orkestrerad av den kallsinnige polischefen Scarpia. Flera av operans arior och duetter hör till repertoarens mest älskade och det här är en opera som rymmer allt; passion, lusta, förräderi och ond bråd död.
Puccinis Tosca har sedan premiären år 1900 behållit sin plats i toppen på listan över världens mest spelade operor. I denna för världssituationens anpassade version ser vi som Tosca superstjärnan Malin Byström, som 2018 utnämndes till Årets kvinnliga sångare vid International Opera Awards – operavärldens motsvarighet till Oscarsgalan.
»en konsertant iscensättning som är kongenial med sin tid... vilket resulterar i oväntad styrka« skriver DN om Tosca.
Tillgänglig till och med 8 maj 2021. Vill du se förestälningen på din TV? Läs våra instruktioner här.

Orkesteranpassning av Tony Burke ©Pocket Publications.

Samtal inför
TOSCA

Kungliga Operans dramaturg Katarina Aronsson möter sopranen och världsstjärnan Malin Byström inför den digitala - och coronanpassade - versionen av Puccinis älskade opera Tosca.
Inspelad på Kungliga Operan i februari 2021.

Medverkande m.m.

Musik Giacomo Puccini
Text Giuseppe Giacosa & Luigi Illica
Dirigent Matteo Beltrami

Floria Tosca Malin Byström
Mario Cavaradossi Daniel Johansson
Baron Scarpia Łukasz Goliński
Angelotti Jeremy Carpenter
Sakristanen Markus Schwartz
Spoletta, polisman Niklas Björling Rygert
Sciaronne, kalfaktor John Erik Eleby
En fångvaktare Mattias Milder
En herdegosse Hanna Scheja

Kungliga Hovkapellet
Konsertmästare Jannica Gustafsson

Kungliga Operans Kör
Kormästare James Grossmith
Biträdande kormästare Martin Virin

Barnkör från Adolf Fredriks Musikklasser