Doin' it Right — William Dugan

YOUNG CHOREOGRAPHERS

TILLGÄNGLIG TILL: 4 JANUARI
LÄNGD: 6 MINUTER

BALETT | DANSARNA SKAPAR NYA KOREOGRAFIER

2023 såg första upplagan av Young Choreographers, ett projekt initierat av balettchef Nicolas Le Riche för att »släppa loss den kreativitet vi har i kompaniet och utveckla framtida talanger«. Dansare vid Kungliga Baletten får utveckla egna koreografier som sedan tolkas av deras kollegor. I januari 2024 fick publiken möta version nummer två av Young Choreographers: tio kortare verk av dansarna Felicia Andersson, William Dugan, Lorenzzo Fernandes, Elisa Fossati, Julien Keulen, Jade Longley, Anna Cecilia Meyer, Kentaro Mitsumori och Jérémie Neveu på scenen Rotundan. Nu har vi äntligen möjlighet att erbjuda alla verk digitalt för er som inte hann knipa de åtråvärda platserna.

Vårt åttonde verk i serien Young Choreographers 2024 är Doin' it Right av William Dugan: »Doin’ it Right är en hyllning till ballroom- och voguing communityt. Det är in your face, det är extra allt. Det handlar om tankar genom rörelse och det är misstagen som får det att hända.«

I föreställningen ser du dansarna Madeline Woo, João Santana, Kentaro Mitsumori, Kisa Nakashima, Clara Boselli och Luiza Lopes, till ett intro av Ethan Watts, som övergår i Daft Punks »Revolution 909«

Mer om William Dugan:
William Dugan kommer ursprungligen från USA. Han är utbildad vid The Patel Conservatory i FLorida och senare vid Hamburg Ballet School. Innan han flyttade till Sverige var han anställd vid Dortmund Ballet. William har deltagit i tävlingar som Youth American Grand Prix (bronsmedalj), Beijing International Competition och Prix de Lausanne. Han anställdes vid Kungliga Baletten 2018. Bland rollerna märks rysk prins i Törnrosa (Márcia Haydée) och solistroller i Don Quijote och Julia och Romeo (Ek). Ha medverkar i Kungliga Balettens repertoar, både klassisk och modern.

Upptäck också sista verket i årets serie av Felicia Anderssson nedan! Varje verk finns tillgängligt i en månad!)

TACK TILL STIFTELSEN AGDA CECILIA RILTONS BALETTFOND.

UPPTÄCK MER MED BALETTEN

When Venus held my hand - FELICIA ANDERSSON

Vårt nionde verk i serien Young Choreographers 2024 är When Venus held my hand av Felicia Andersson: »When Venus held my hand betonar det betydelsefulla, intima, vackra och röriga i att känna någon riktigt väl. Vi utforskar både närvaron och frånvaron av en sådan närhet, och det sårbara i det. Det har varit ett samarbete mellan mig och de fyra dansarna, en process som både är läskig och hårt arbete, men framför allt otroligt givande.«

I föreställningen ser du dansarna Louise Camelbeke, Carl Sjögren, Rikako Shibamoto och Zane Smith-Taylor, till musik av Mac Miller »Congratulations« och Björks »Venus as a Boy«.

Mer om Felicia Andersson:
Felicia Andersson är från Sverige och är utbildad vid Kungliga Svenska Balettskolan och startade vid Kungliga Baletten 2021, mitt i pandemin, inom ramen för sitt sista år på skolan. Nu är hon en fast medlem av kompaniet. Hon har också dansat i Cape Town City Ballet, Sydafrika. Felicia har bland annat medverkat i Eskapist, Les Sylphides, La Boîte à Joujoux, Carmen, Svansjön, Askungen, Don Quijote, Manon, Julia & Romeo, Tema och variationer, Cacti, Minus 16 och Manon.

TILLGÄNGLIG TILL OCH MED 4 JANUARI.

Sultry Echoes - ELISA FOSSATI

Vårt sjunde verk i serien Young Choreographers 2024 är Sultry Echoes av Elisa Fossati: »Sultry echoes är inspirerat av Frida Kahlo, som kvinnlig förebild, och hennes relation till Charvela Vargas. Duetten är som ett förhållande – det är kämpigt, det är passionerat. Att göra Young Choreographers är en chans att vara mer kreativ och det är en väldigt bra erfarenhet, att vara på den här sidan.«

I föreställningen ser du dansarna Desislava Stoeva och Camille Chanial, till musik av Chaval Vargas; »La Llorona«.

Mer om Elisa Fossati:
Elisa Fossati började i Kungliga Baletten 2007 men kommer ursprungligne från Frankrike. Hon är utbildad vid Conservatoire de Montpellier, Ecole Supérieure de Dance de Cannes samt Conservatoire National Superiéure de Paris. Hon utnämndes till 2.e solist 2013. Bland rollerna märks Lila Fen i Törnrosa (Marcia Haydée), solo snökristall i Nötknäpparen – Petters och Lottas Jul (Pär Isberg), Effy i Sylphiden (August Bournonville), solist i SYNC (Nils Christie). Hon har också medverkat i verk som Julia & Romeo, Rättika, Svansjön (Mats Ek), Tyll (Alexander Ekman), Onegin (Johan Cranko), Våroffer (Maurice Béjart), Artifact Suite (William Forsythe) och hon är just nu aktuell som Föreståndarinnan i Askungen!

TILLGÄNGLIG TILL OCH MED 28 DECEMBER.

But now you're late darling - LORENZZO FERNANDES

Vårt sjätte verk i serien Young Choreographers 2024 är But now you're late darling av Lorenzzo Fernandes: »But now you’re late darling tar sig an den förvirring som mänskligheten står inför när vi försöker följa samhällets regler utan att ifrågasätta deras funktion. I en kaxig, självisk och arrogant resa ställer sig dansarna frågan om vi använder vår tid på jorden på ett bra sätt.«

I föreställningen ser du dansarna Louise Camelbeke, Rikako Shibamoto, Samira Bethke, Carl Sjögren och Jérémie Neveu, till musik av Pablo’s Eye; »I Have No Other Compass« (Amb 7; Amb 8).

Mer om Lorenzzo Fernandes:
Lorenzzo kommer ursprunglingen från Brasilien. Han är på hemmaplan utbildad vid Ballett Vera Bublitz, Porto Alegre, och senare vid Staatliche Ballettschule i Berlin. Innan han anslöt sig till Kungliga Baletten 2022 hade han en lärlingsplats vid Staatsballett Berlin. Lorenzzo medverkar regelbundet balettrepertoaren och har haft solistroller i bland annat Nötknäpparen. Just nu är han aktuell i Askungen på Operan där han bland annat dansar ett av barnhemsbarnen!

TILLGÄNGLIG TILL OCH MED 21 DECEMBER.

Lorn - JULIEN KEULEN

Femte verk i serien Young Choreographers 2024 är Lorn av Julien Keulen: »Lorn är inspirerat av Vincent van Goghs öde i låten »Vincent« (Starry starry night). Van Goghs mentala sjukdom, som slutade med självmord, är ett tungt men viktigt ämne att ta upp. Jag gillar att jobba tillsammans med dansare och uttrycka mig genom någon annan. Koreografin skulle jag beskriva som less is more, modern och med kontraster. Det finns också en dynamik i något som till en början känns mystiskt men som slutar lätt.«

I föreställningen ser du dansaren Marina Torti framträda, till Julien Keulens egna musik och han framför också en cover på »Vincent« (Don MacLean / James Blake). Vid pianot Massimo Broggio.

Mer om Julien Keulen:
Julien kommer från Nederländerna där han utbildades vid the Royal Conservatoire i Haag. Innan han anslöt till Kungliga Baletten 2017 gjorde han flera Summerintensives vid prestigiösa kompaniet NDT och 2015 var han semifinalist i Prix de Lausanne. I Kungliga Balettens repertoar har han bland annat dansat solistroller i baletter som Nötknäpparen och Gustavia, men också i många moderna dansverk. Vid sidan av sin danskarriär är han också sångare (som framgår i inspelningen, du hittar honom också på Spotify som "Julien").

TILLGÄNGLIG TILL OCH MED 14 DECEMBER.

Inspire me - JÉRÉMIE NEVEU

Fjärde verket i serien Young Choreographers 2024 är Inspire me av Jérémie Neveu: »När jag valde och lyssnade på musiken i Inspire me var det första jag kom att tänka på ordet envoûtant«, på franska – att bli förförd, fängslad på ett oemotståndligt sätt, för mig finns det också något väldigt nonchalant över det. Jag ville utmana mig själv genom att skapa en lång duett, vilket jag tycker är svårt, och jobba med dansarnas kemi, deras relation.«

I föreställningen ser du dansarna Madeline Woo och João Santana framträda, till musik av Rey & Kjavik »Baba City« (Rkadash Version)

Mer om Jérémie Neveu:
Jérémie kommer från Frankrike och utbildades vid Paris Opera Ballet. Innan han anslöt till Kungliga Baletten 2018 var han anställd vid Ballet de L’Opera National de Bordeaux. I Kungliga Balettens repertoar har han bland annat dansat solistroller som Mästerkatten i Törnrosa, Hösten i Askungen, Petter i publikfavoriten Nötknäpparen och nu senast som Fredrik i succéföreställningen Gustavia!

TILLGÄNGLIG TILL OCH MED 7 DECEMBER.