FOLK & KULTUR 2021

TILLGÄNGLIG TILL: TILL 6 MARS

DOKUMENTÄR & SAMTAL | BAKOM KULISSERNA

Kulturens livsviktiga roll vid kris – i dag och i morgon. Kungliga Operan utforskade vid konferensen Folk och Kultur 2021  konstens och kulturens roll för människan vid kris, samt digitaliseringen som möjliggörare i tider när det är närmast omöjligt att nå ut till publiken.
Panelsamtalet direktsändes från Kungliga Operan den 10 februari.
I samtalet deltog:


Fredrik Ullén, pianist och professor i kognitiv neurovetenskap, aktuell med en pågående studie om kulturens betydelse under pandemin 

Lisa Lindström, Chief Experience Officer EY EMEIA och sakkunnig inom digitalisering 
 
Kasper Holten, teaterchef vid Det Kongelige Teater och internationell kulturpersonlighet
Birgitta Svendén, VD Kungliga Operan, moderator för panelsamtalet.

STREAMA TILL DIN TV

Livet på OPERAN del 1

Livet på Operan del 1. Vad händer på Kungliga Operan – bakom ridån? Här jobbar mellan 550 och 1000 personer varje år. Här finns en uppsjö av yrkeskategorier – konstnärlig personal förstås men också allt från smeder till naprapater. Det finns (sägs det) 1000 rum i huset. En alldeles speciell puls som varje kväll kulminerar i att ridån går upp. Följ med i SVT:s dokumentärserie från 2013 – välkommen till Livet på Operan i fem underhållande avsnitt!
I detta första avsnitt möter du premiärdansaren Marie Lindqvist som ska dansa sin sista föreställning av baletten Törnrosa. Du möter också körsångaren Jon Nilsson i hans förberedelser inför premiären av operan Turandot. Och massören Pirjo Lehmussalmi konfrontera med många skador efter en lång säsong.

Livet på OPERAN del 2

Snart premiär och nervig casting.
Man kan nästan ta på luften inför premiären av Turandot, så mycket nerver är det i luften. Huvudrollen sjungs av Nina Stemme, världssopranen, och det är mycket som står på spel. Samtidigt välkomnar Kungliga Baletten en riktig legend, som låter dansarna gå igenom en mycket tuff casting.

Livet på OPERAN del 3

En legend på besök och bråda dagar på kostym...
Med legenden, prima ballerinan Natalia Makarova, sätts baletten Giselle upp och Kungliga Balettens dansare kämpar för att nå upp till hennes höga krav. På kostymavdelningen pågår det ett frenetiskt arbete med att hinna få klart alla kostymer trots alla ändringar som kommer in i sista stund.

Livet på OPERAN del 4

Repetitioner, repetitioner och åter repetitioner... och premiär hos Unga på Operan.
Uppsättningen av operan Peter Grimes pressar hela huset. Efter många år vill operasolisten Marianne Eklöf gärna ha ett finger med i spelet lite varstans. Premiärdansaren Jenny Nilsson sätter upp en barnföreställning med en mycket speciell person i publiken.

Livet på OPERAN del 5

Sjukdom och nerver på helspänn... Vad gör man när någon blir sjuk?
Sjukdom har drabbat ensemblen i operetten Läderlappen och en ersättare måste hittas före kvällens föreställning. Även på baletten har nerverna på helspänn, då premiären av Julia & Romeo närmar sig - och världspressen är på plats.

MEDVERKANDE

HELA DET UNDERBARA TEAM SOM JOBBADE PÅ KUNGLIGA OPERAN 2013 –
KUNGLIGA HOVKAPELLET
KUNGLIGA OPERANS KÖR
SOLISTER
KUNGLIGA BALETTEN
KREATIVA TEAM