50 PERSONER

TILLGÄNGLIG TILL: 27 OKTOBER

DOKUMENTÄR | RESTRIKTIONERNA LYFTS - ÅTERBESÖK HÖSTEN 2020 MED 50 PERSONER

Dokumentären 50 personer avslöjade känslostormarna och kontroverserna bakom kulisserna när Kungliga Baletten, koreograf, scentekniker och övriga i produktionen försökte kämpa mot urkraften covid-19 under hösten 2020. Nu har det snart gått ett år sedan Kungliga Baletten navigerade mellan repetitioner, föreställningar och att hålla distans... Nu, ett år senare, öppnar vi äntligen salongerna igen för publiken.
I denna unika, oredigerade inblick får tittaren uppleva arbetet med Alexander Ekmans dansverk SHIFT | CACTI och se skaparen brottas med nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten, planering som skrotas och hoppet som ömsom tändes och släcktes på Kungliga Operan under 2020.
Från början var uppdraget att följa Alexander Ekman, med corona som backdrop. Historien var SHIFT. Uppdraget förändrades på vägen, i samband med att corona förändrade världen, säger Arthur Ljunggren, filmskaparen bakom 50 personer.
Mer än 300 dokumenterade timmar mynnade ut i denna 60 minuter långa bergochdalbana, som bäst beskrivs som pandemins berövande av konstnärlig frihet. Det här är 50 personer.
Dokumentären är textad på svenska - klicka i CC i nedre högra hörnet på filmen.
Föreställningen genomförs med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

STREAMA TILL DIN TV

Livet på OPERAN del 1

Vad händer på Kungliga Operan – bakom ridån? Här jobbar mellan 550 och 1000 personer varje år. Här finns en uppsjö av yrkeskategorier – konstnärlig personal förstås men också allt från smeder till naprapater. Det finns (sägs det) 1000 rum i huset. En alldeles speciell puls som varje kväll kulminerar i att ridån går upp. Följ med i SVT:s dokumentärserie från 2013 – välkommen till Livet på Operan i fem underhållande avsnitt!
I detta första avsnitt möter du premiärdansaren Marie Lindqvist som ska dansa sin sista föreställning av baletten Törnrosa. Du möter också körsångaren Jon Nilsson i hans förberedelser inför premiären av operan Turandot. Och massören Pirjo Lehmussalmi konfrontera med många skador efter en lång säsong.

Livet på OPERAN del 2

Snart premiär och nervig casting.
Man kan nästan ta på luften inför premiären av Turandot, så mycket nerver är det i luften. Huvudrollen sjungs av Nina Stemme, världssopranen, och det är mycket som står på spel. Samtidigt välkomnar Kungliga Baletten en riktig legend, som låter dansarna gå igenom en mycket tuff casting.

Livet på OPERAN del 3

En legend på besök och bråda dagar på kostym...
Med legenden, prima ballerinan Natalia Makarova, sätts baletten Giselle upp och Kungliga Balettens dansare kämpar för att nå upp till hennes höga krav. På kostymavdelningen pågår det ett frenetiskt arbete med att hinna få klart alla kostymer trots alla ändringar som kommer in i sista stund.

Livet på OPERAN del 4

Repetitioner, repetitioner och åter repetitioner... och premiär hos Unga på Operan.
Uppsättningen av operan Peter Grimes pressar hela huset. Efter många år vill operasolisten Marianne Eklöf gärna ha ett finger med i spelet lite varstans. Premiärdansaren Jenny Nilsson sätter upp en barnföreställning med en mycket speciell person i publiken.

Livet på OPERAN del 5

Sjukdom och nerver på helspänn... Vad gör man när någon blir sjuk?
Sjukdom har drabbat ensemblen i operetten Läderlappen och en ersättare måste hittas före kvällens föreställning. Även på baletten har nerverna på helspänn, då premiären av Julia & Romeo närmar sig - och världspressen är på plats.

MEDVERKANDE

HELA DET UNDERBARA TEAM SOM JOBBADE PÅ KUNGLIGA OPERAN 2013 –
KUNGLIGA HOVKAPELLET
KUNGLIGA OPERANS KÖR
SOLISTER
KUNGLIGA BALETTEN
KREATIVA TEAM