Unga Operan

DET MAGISKA HUSET

LÄNGD: 12 MIN. +

UNGA OPERAN | DEL 1–15 + LOVSPECIAL MED PYSSEL

I avsnitt 15 av Det magiska huset hälsar Unga Operan på i Kungliga Operans verkstäder. Där får vi lära oss hur man går från modell till verklighet i snickeriet, smedjan, tapisseriet och måleriet. Hur många grader är det när man svetsar, varför sitter man i ett hål i golvet när man syr fonder och varför har de så mycket kex i snickeriet? Alla svar får du här!

ETT STORT TACK TILL JACOB WALLENBERGS STIFTELSE, SÄRSKILDA FONDEN, SOM GJORT DET HÄR AVSNITTET MÖJLIGT.

LOVPYSSEL MED DET MAGISKA HUSET: KOLLA IN ALLA ASVNITT OCH KNÅPA MED VÅRT SPECIALPYSSEL! LÄS MER HÄR »

LADDA NER LÄRARHANDLEDNING AVSNITT 15 »

Det MAGISKA huset avsnitt 14

I avsnitt 14 av Det magiska huset får vi följa med bakom kulisserna och se hur en ny opera blir till. Vi träffar Pija som har skapat historien, scenografin och kostymen till operan Var är smörgåsen och Niklas som har skrivit musiken. De berättar vad »partitur« och »libretto« är för någonting, och vi får också lära oss om hur man planerar, repeterar och får ihop alla delar som till slut blir en föreställning.

Ladda vår lärarhandledning till avsnitt 14 »

ETT STORT TACK TILL JACOB WALLENBERGS STIFTELSE, SÄRSKILDA FONDEN, SOM GJORT DET HÄR AVSNITTET MÖJLIGT.

Det MAGISKA huset avsnitt 13

I Operahuset finns det ljud överallt! I avsnitt 13 av Det magiska huset berättar ljudmästare Lars-Göran hur han och resten av ljudavdelningen ser till att allt som händer på scenen hörs och hur man kan förstärka känslor med ljud. Men vad är egentligen ljud, och kan man se ljud? Det svarar ljudforskaren Karl på, och dessutom får vi lära oss att det behövs 80 mikrofoner för att spela in en opera, runt om på scenen, och i takkronan! Ladda ner vår lärarhandledning till avsnittet här »

ETT STORT TACK TILL JACOB WALLENBERGS STIFTELSE, SÄRSKILDA FONDEN, SOM GJORT DET HÄR AVSNITTET MÖJLIGT.

Det MAGISKA huset avsnitt 12

AVSNITT 12. I avsnitt 12 av Det magiska huset firar Unga på Operan födelsedag: i år är det 250 år sedan kung Gustav III grundade Operan. Men är det sant att han blev mördad i sitt eget operahus? Hur länge har det funnits operaföreställningar för barn och hur dansar man egentligen barockdans? Upptäckarna Sara och Dilan tar reda på alla svar, och såklart bjuder de på tårtkalas! Ladda ner vår lärarhandledning till avsnittet här »

ETT STORT TACK TILL JACOB WALLENBERGS STIFTELSE, SÄRSKILDA FONDEN, SOM GJORT DET HÄR AVSNITTET MÖJLIGT.

Det MAGISKA huset avsnitt 11

I avsnitt 11 av Det magiska huset träffar vi rekvisitörerna Mia och Rebeca och kliver in i en värld av självbläddrande böcker, svärd och låtsasmat. I rekvisitaförrådet kan man hitta alla möjliga, och omöjliga, saker och det som inte redan finns tillverkar Mia och Rebeca på olika, kreativa sätt. Men hur håller man reda på alla prylar under en föreställning? Och vad betyder det att bubba? I rekvisitaavsnittet får du alla svaren! Ladda ner vår lärarhandledning till avsnittet här »

ETT STORT TACK TILL JACOB WALLENBERGS STIFTELSE, SÄRSKILDA FONDEN, SOM GJORT DET HÄR AVSNITTET MÖJLIGT.

Det MAGISKA huset avsnitt 10

I avsnitt 10 av Det magiska huset träffar vi Lily, Signe och Levi som är med och sjunger i operan Trollflöjten. Vi får höra hur de förbereder sig för en ny roll, om varför det finns barnroller i opera- och balettföreställningar och de bästa knepen att ta till om man blir nervös för att gå ut på scenen. TA DEL AV AVSNITTETS LÄRARHANDLEDNING HÄR »

Ett stort tack till stiftelsen Signatur som gjort det här avsnittet möjligt.

Det MAGISKA huset avsnitt 9

I avsnitt 9 av Det magiska huset tittar vi närmare på Operans ljusavdelning. Upptäckaren Dilan möter ljusmästaren Niclas och ljusteknikern Martin som visar hur ljusarbetet går till bakom kulisserna. Hur kan man skapa olika känslor och stämning med olika ljus? Hur man byter man färg på en strålkastare? Och kan man styra var publiken ska titta på scenen med hjälp av ljuset? Här får du alla svaren! Ladda ner vår lärarhandledning till avsnittet här.

Ett stort tack till Jacob Wallenbergs Stiftelse, Särskilda Fonden, som gjort det här avsnittet möjligt.

Det MAGISKA huset avsnitt 8

AVSNITT 8. I avsnitt 8 av Det magiska huset hälsar vi på hos mask- och perukavdelningen där Operans maskörer arbetar. Tillsammans med upptäckaren Dilan får vi se hur det går till att skapa en peruk, hur man gjuter en mask av ett ansikte och hur smink kan skapa alltifrån blödande sår till en ståtlig sagokung. Maskören har förmågan att förvandla ung till gammal, trolla fram monster eller vackra svanar, en viktig del i magin på operascenen!

Ladda ner avsnittets lärarhandledning här »

Ett stort tack till stiftelsen Signatur som gjort det här avsnittet möjligt.

Det MAGISKA huset avsnitt 7

I det här avsnittet möter upptäckaren Sara operasångarna Agnes och Sebastian som berättar om rösten och yrket som sångare. Vad är det egentligen för skillnad på att sjunga pop- eller rockmusik och att sjunga opera? Och hur långt kan en operaröst egentligen nå utan mikrofon? Vi får också lära oss vad en regissör gör och hur man kan tänka när man blir nervös för att gå upp på scenen. På slutet bjuder Agnes och Sebastian på ett smakprov ur operan Don Giovanni.

Ladda ner lärarhandledningen till avsnittet här »

Ett stort tack till stiftelsen Signatur som gjort det här avsnittet möjligt.

Det MAGISKA huset avsnitt 6

I det här avsnittet hälsar upptäckaren Sara på i arkivet, en plats som är sprängfyllt med Operans historia. Arkivarien Helena visar tunga gamla böcker med både skvaller om olydiga sångare och ordningsregler från 1700-talet. I arkivet finns också föremål, scenmodeller och kläder, men varför måste vissa kostymer vara i frysen? Och när blir någonting egentligen historia, imorgon eller kanske redan idag? Vi får också lära oss vem som kallas den svenska näktergalen och hur det gick till när hon blev upptäckt!
Unga på Operan har skapat webbserien Det magiska huset om Operahuset för årskurs 1-3. Här finns det över 1000 rum och 120 yrken – som vi upptäcker tillsammans!

I lärarhandledningen för avsnittet Arkivet finns uppgifter kopplade till kursmål i historia och svenska. Eleverna kan bland annat intervjua en äldre person, fantisera om en person med hjälp av ett porträtt eller skriva ett brev till framtiden. 

Ett stort tack till stiftelsen Signatur som gjort det här avsnittet möjligt.

Det MAGISKA huset avsnitt 5

Välkommen till orkestern och våra musiker som spelar bleckblåsinstrument! Operan har en alldeles egen orkester som spelar till opera- och dansföreställningar. Den heter Kungliga Hovkapellet och är en av världens äldsta och Sveriges kanske största orkester, med 106 musiker. I det här avsnittet får vi tillsammans med pedagogen Sara upptäcka bleckblåsinstrument och möta några av de musiker som spelar i Kungliga Hovkapellet. Vi tar även en smygtitt in i Operans mest guldglittriga rum; Guldfoajén och lyssnar till en konsert.
Ladda ner vår lärarhandledning till avsnittet här »

Ett stort tack till stiftelsen Signatur som möjliggjort detta avsnitt.

Det MAGISKA huset avsnitt 4

AVSNITT 4 - OPERAHUSET. Välkommen till Operahuset! Här skapas konst och magi året runt. Visste du att Operahuset är tolv våningar högt och 27 000 kvadratmeter stort? Lika stort som 64 basketbollplaner! I det här avsnittet av Det magiska huset tittar vi in i salongen och bakom stora scenen - tänk vad mycket det är som händer bakom kulisserna under en föreställning! Tillsammans med upptäckaren Sara möter vi några av de nyckelpersoner som arbetar här. Precis alla på och bakom scenen behövs för att göra Operan till ett riktigt magiskt hus.

Unga på Operan har skapat webbserien Det magiska huset om Operahuset för årskurs 1-3. Här finns det över 1000 rum och 120 yrken – som vi upptäcker tillsammans! Läs vår lärarhandledning till avsnittet här »
Ett stort tack till stiftelsen Signatur som möjliggjort detta avsnitt.

Det MAGISKA huset avsnitt 3

Varje år skapas det över 1000 kostymer till Operans föreställningar. I de olika kostymerna kan operasångare bli till robotar, dansare kan bli snöflingor eller polkagrisar, och en hel kör kan bli till björnar. I kostymateljén kan man faktiskt förvandlas till vad man vill. Visste du förresten att på Kungliga Operan syr vi i princip alla de kostymer som sångare och dansare bär på scen? Men hur går allt till egentligen? I det här avsnittet träffar vi Annette på kostymateljén, som berättar om sitt jobb som tillskärare. Tillsammans med Sara Lewerth får vi veta mer om hur en kostym blir till!
Gör vårt lovpyssel ovan - eller ta del av vår lärarhandledning till avsnitt 3 av Det magiska huset.
Ett stort tack till Astrid Ohlin som bidragit till avsnittet till minne av Jan Ohlin, samt Wallenius Lines som också möjliggjort detta avsnitt.

Det MAGISKA huset avsnitt 2

Kostymmagi! Högst upp i Operahuset finns kostymförrådet. Totalt finns det faktiskt över 30 000 olika kostymer hos Kungliga Operan! Kostymerna är en del av det som skapar magin på scenen och bjuder in till berättelser om trollkarlar, björnar och prinsessor – och allt däremellan. Tillsammans med upptäckaren Sara testar vi kostymer och får veta mer om arbetet med att sätta rätt kläder på rätt person.Unga på Operan har skapat webbserien Det magiska huset om Operahuset för årskurs 1-3. Här finns det över 1000 rum och 120 yrken – som vi upptäcker tillsammans!
Ta del av vår lärarhandledning till avsnitt 2 av Det magiska huset. Eller gör vårt lovpyssel ovan!
Ett stort tack till Astrid Ohlin som bidragit till avsnittet till minne av Jan Ohlin, samt Wallenius Lines som också möjliggjort detta avsnitt.

Det MAGISKA huset avsnitt 1

Lär dig dansa balett! Vad krävs det för att bli en balettdansare och hur gör man egentligen en piruett? I det här avsnittet lär vi oss om grunderna i klassisk balett och hur det är att arbeta som balettdansare. Tillsammans med upptäckaren Sara testar vi grundpositionerna och lär oss snurra utan att bli yra i huvudet!  
Unga på Operan har skapat webbserien Det magiska huset om Operahuset för årskurs 1-3. Här finns det över 1000 rum och 120 yrken – som vi upptäcker tillsammans! Kollar du tillsammans med en skolklass? Ladda ner vår lärarhandledning för mer information!
Ett stort tack till Wallenius Lines som möjliggjort detta avsnitt.
Tillgänglig till och med 13 juni.