Nurejevs

SVANSJÖN

TILLGÄNGLIG TILL: 27 APRIL
LÄNGD: 2 TIM 27 MIN

BALETT | SE UTSÅLDA PUBLIKSUCCCÉN DIGITALT

Svårt att få biljetter till »baletternas balett«? Nu har du möjlighet att se Svansjön med Kungliga Baletten digitalt. Av upphovsrättsliga skäl har vi dock enbart möjlighet att visa föreställningen i Sverige.

Prins Siegfried är pressad i sin nya roll som regent. Hans mor och hans lärare vill att han ska gifta sig med en kvinna han inte älskar. Siegfried flyr undan i en fantasivärld och förälskar sig handlöst i en vacker svan; en symbol för den frihet och romantiska kärlek han så hett längtar efter. Vad prinsen inte vet är att svanen egentligen är en förtrollad prinsessa vid namn Odette.

Svansjön hade urpremiär 1877 och betraktades närmast som ett fiasko. Först efter Tjajkovskijs död, i en helt ny koreografi, föddes 1895 den version vi brukar kalla den klassiska. Sedan dess har den utsatts för otaliga omarbetningar och påfrestningar, tillägg, förkortningar, lokala arrangemang och även filmatiseringar. Efter Rudolfs Nurejevs tidigare versioner av Svansjön (London 1962 och Wien 1964) räknas hans uppsättning på L’Opéra de Paris 1984 som hans definitiva och slutgiltiga version. Och det är den versionen som fram till 2021 aldrig tidigare hade visats i Sverige. Svansjön är annars ett av de mest spelade verken genom tiderna, på Kungliga Operan mer än 830 gånger totalt.

Tillgänglig till och med 27 april 2024 i Sverige.

UPPTÄCK KUNGLIGA BALETTEN LIVE

Premiärsamtal 
SVANSJÖN

Kungliga Operans dramaturg Katarina Aronsson möter Emily Slawski och Daniel Norgren-Jensen, båda dansare i Kungliga Baletten, samt Nicolas Le Riche, balettchef, i ett samtal inför premiären av Nurejevs slutgiltiga - och bästa? - version av baletten Svansjön.