PRIMA DONNA

OPERA | TILLGÄNGLIG TILL 30 JANUARI 2021

I en våning i 1970-talets Paris planerar en falnad operastjärna sin revansch. Hennes karriär fick ett abrupt slut under en traumatiserande kväll sex år tidigare, och nu är frågan: kommer rösten och nerverna att hålla för en värdig återkomst i rampljuset? 
Prima Donna är indieikonen och operaälskaren Rufus Wainwrights hyllning till den romantiska operakonsten och hans första opera. Prima Donna är en Maria Callas-inspirerad berättelse om den självförbrännande divan och vårt omättliga behov av att hylla och håna henne. 
»Elin Rombo briljerar« SvD

Premiärsamtal med
RUFUS WAINWRIGHT

Kungliga Operans dramaturg Katarina Aronsson möter indieikonen Rufus Wainwright i ett öppenhjärtligt samtal om skapande - och om kärleken till operakonsten.

MEDVERKANDE

RÉGINE SAINT LAURENT ELIN ROMBO
MARIE BEATE MORDAL
PHILIPPE JEREMY CARPENTER
ANDRÉ LETOURNER CONNY THIMANDER
FRANÇOIS RUBEN LUNDSTRÖM
SOPHIE NADJA SJÖSTRÖM

MUSIK RUFUS WAINWRIGHT
TEXT RUFUS WAINWRIGHT & BERNADETTE COLOMINE
DIRIGENT JAYCE OGREN
REGI MÅRTEN FORSLUND
SCENOGRAFI SABINE THEUNISSEN
KOSTYM & MASK JEANETTE STENER
LJUS LINUS FELLBOM

KUNGLIGA HOVKAPELLET
KONSERTMÄSTARE JANNICA GUSTAFSSON

LA TRAVIATA
akt 1

Tiden för Violetta Valéry är utmätt. Tuberkulosen sprider sig som en löpeld i hennes kropp. Hon lever utsvävande och i nuet, och berusar sig genom nätterna. Mötet med Alfredo väcker hennes förhoppning om ett annat slags liv. Ett liv utanför den lyxprostitution hon befinner sig i. Men dubbelmoral och trångsynthet utgör hinder för kärleken. Snart står Violetta inför sitt öde.

LA TRAVIATA
akt 2

Violetta ska snart dö. Endast Annina och doktor Grenvil finns vid hennes sida. I ett brev från Germont har hon fått veta att Alfredo känner till sanningen om vad som skett. Han är nu på väg tillbaka efter en utlandsresa...